10x thee

Vind jij een kop thee soms ook wat saai? Begrijpelijk als je altijd dezelfde thee drinkt, zoals Ceylon thee of English Breakfast thee. Heus goed te drinken, maar bij de derde kop thee ben je het waarschijnlijk wel zat. En dat terwijl het Voedingscentrum aanraad om dagelijks 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. 

Met deze tien theetips kun je ruimschoots variëren en wordt een kopje thee iets om naar uit te kijken. Helemaal in deze kou: trek je dikke sokken aan, steek wat kaarsjes aan, ga met een dekentje en een goed boek op de bank zitten (of vooruit, zet Netflix aan) en geniet van een heerlijke, grote mok dampende thee!

1. Gebruik twee zakjes van twee verschillende smaken

Zo kun je bijvoorbeeld een zakje munt samen met een zakje groene thee in een theepot hangen. Of lindebloesem met gember, wat vanuit oosterse geneeswijzen wordt gezien als een combinatie die helpt tegen een (beginnende) verkoudheid. Je kunt meerdere basissmaken kopen en iedere dag weer een andere combinatie maken!

2. Ga voor de luxere thee met bijzondere smaken

Er zijn diverse merken die zich richten op het creëren van de meest uiteenlopende smaken thee. Ze combineren meerdere kruiden, specerijen en soorten thee om tot heerlijke mengsels te komen. Deze merken zijn vaak wat duurder, maar bedenk je dat frisdranken, sappen en alcoholhoudende dranken ook geld kosten. Als je die dranken wat vaker laat staan kun je je geld besteden aan lekkere theeën. Zeker wanneer je snel uitgekeken bent op standaard (zwarte) thee is dit een aanrader. Een aantal bekende merken zijn Yogi Tea, Shoti Maa, Pukka, Natural Temptation, Clipper, Simon Levelt, Zonnatura en Pickwick. Ook veel supermarkten hebben in hun huismerk assortiment steeds vaker smaakcombinaties staan. 

3. De Kaneelstok

Simpel, verwarmend en ontzettend lekker: een kaneelstok in een kop of pot heet water zetten, even laten trekken en slurpen maar! Neem alsjeblieft geen kaneelstok uit het snoepschap, dit is een soort suikerstaaf met een laagje gemalen kaneel er over. Neem een kijkje bij het kruidenschap van jouw supermarkt, daar vindt je ongetwijfeld kaneelstokjes tussen. Dit zijn de echte kaneelstokken en uitermate geschikt voor het zetten van een lekker kopje kaneelthee. 

4. Steranijs

Deze gedroogde vrucht geeft een heerlijke smaak. Het heeft iets weg van de smaak van gewone anijszaad, maar is net een tikje anders. Bovendien ziet deze er heel leuk uit in je theekopje! Wist je dat je steranijs ook kunt gebruiken in stoofpotten?  

5. Citroen en sinaasappel 

Een schijfje citroen of sinaasappel geeft veel smaak af wanneer je er heet water overheen giet. Los is één van beiden al erg lekker, maar je kunt het ook prima combineren met steranijs, kaneel of één van de onderstaande verse kruiden. 

6. Verse gember

De buitenkant van de gemberwortel mag er dan een beetje saai uitzien, maar wanneer je hem opensnijdt zie je direct de mooie gele binnenkant die onder het lichtbruine huidje schuilgaat. Een stuk verse gember kun je eventueel insnijden door “bijna” plakjes te maken. Zo komt er nog meer van de gembersmaak vrij wanneer je er heet water overheen giet. Een bekende combinatie is met een schijfje citroen. Ook leuk is om deze te combineren met verse verveine of citroenmelisse.

7. Verse kruiden

Je kunt allerlei verse kruiden gebruiken om je hete water op smaak te brengen. En het leuke is, deze kruiden kun je gemakkelijk zelf kweken. In een pot in de vensterbank, op het balkon of in je tuin. Sommige kruiden zijn winterhard, andere weer niet, dit kun je terugvinden op het zakje met zaadjes of raadpleeg internet. Enkele aanraders: verveine, kamille, munt, citroenmelisse, citroenverbena, lavendel, tijm, salie. 

8. Onkruid als thee

Brandnetels

Ja, dat lees je goed. De plantjes die onze tuin teisteren, die overal woekeren en waar we maar niet vanaf lijken te komen, die plantjes kun je heel goed gebruiken in je thee. Zo is brandnetel een heerlijk blaadje om thee van te trekken. Ook weegbree en hondsdraf kun je gebruiken om thee van te trekken. Wellicht geen smaken die je gewend bent, of misschien zelfs smaken die je niet lekker vindt, maar de moeite waard om eens te proberen. 

9. Mix and match

Mix bovengenoemde kruiden, specerijen en zakjes en creëer je eigen smaken thee. Niet alleen leuk voor jou, maar ook voor de kinderen. En wat dacht je van je bezoek verrassen met een zelf samengestelde thee? Neem een hitte bestendige, doorzichtige kan, zet hier de takjes verse kruiden, schijfjes citrusvrucht en specerijen in en zet deze op tafel tijdens het natafelen. Hier zal iedereen graag een glaasje van proeven!

10. Gewoon heet water

Tja, hij past misschien niet helemaal in het rijtje van ‘leuke thee ideeën’, maar handig is hij wel. Met name voor de fervente water drinkers onder ons is het een hele fijne oplossing voor de koudere maanden. In de herfst en winter kan een koud glas water het kippenvel over je rug doen kruipen. Een kop heet water of een glas met gemengd heet en koud water kan echter verwarmend werken en zorgen dat je je dag niet rillend begint. Zo kom je gemakkelijk aan die 1,5-2 liter water per dag.


Volg en like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *