5x nee zeggen met kerst

5 x nee zeggen tegen het teveel aan hapjes tijdens de feestdagen

Sneeuwpopje met cakeje in de hand en sneeuwpopje dat blij naar de hemel kijkt

Ze staan weer voor de deur: de feestdagen! Bij mij beginnen de ideeën voor een luxe feestmaal alweer op te borrelen en elk jaar weet ik de tafel weer vol te zetten met schaaltjes, kommen en pannen. Het zit bij ons goed ingebakken: feestdagen = lekker en veel eten. Wat de nodige beproevingen met zich meebrengt als je juist op je gewicht wil letten.

Wanneer je zelf een kerstdiner organiseert is er nog geen nood aan de man. Je bepaalt zelf wat er op tafel komt, beledigt niemand als je minder opschept en je kan prima een hapje of drankje overslaan. Want, hee, jij bent de gastvrouw/heer en je hebt alle touwtjes in handen. 

Een grotere uitdaging is het wanneer je bent uitgenodigd voor een heerlijk, luxe, over the top kerstdiner bij familie of vrienden. Dan eet je ineens wel dat derde, vierde… en kom op, ook dat vijfde stukje stokbrood met kruidenboter op. Je wil wel afslaan, daar ligt het niet aan, maar je ziet hoe de gastheer/gastvrouw zich heeft uitgesloofd en dan is “nee” zeggen ook zo sneu. Toch? 

Het is bijzonder hoe wij ons voegen naar de sociale wenselijkheid van veel eten tijdens de feestdagen. Wij willen mensen niet beledigen en eten daarom meer dan we zouden willen en meer dan goed voor ons is. Terwijl niemand de intentie heeft om jouw gezondheid tegen te werken, want je gezondheid gaat voor. Hoe tegenstrijdig wil je het hebben? 

Met een vingertje wijzen naar de kok heeft geen zin. Het is niet eerlijk, het is onbeleefd en niemand zit er op te wachten. Hij of zij heeft zich uitgesloofd en dat mag! Het is aan jou om hier goed mee om te gaan. Dus hoe doe je dat nu eigenlijk? Zeg je gewoon ‘nee, bedankt’ of brei je er een zachte landing omheen? Hieronder vijf mogelijkheden op een rijtje, van hard tot zacht!

#1 Nee.

Het simpelste antwoord in ons repertoire bestaat uit drie letters en niks meer. “Nee”. Het is duidelijk, doeltreffend en onomstootbaar. Want nee = nee. Hoe vaak iemand ook aandringt, je kunt het gewoon blijven zeggen. Het kan alleen wel wat bot overkomen.

#2 Nee met een zachte landing

Zacht wit veertje voor een zachte landing

Plak je echter nog iets achter jouw nee, zoals “ik hoef niet” dan houd je het nog steeds kort, krachtig en simpel, maar het klinkt al iets aardiger. Het is geen echte uitleg, maar net genoeg om aan te geven dat je er gewoon geen zin in hebt. No hard feelings. “Bedankt” is hier een zeer welkome aanvulling, want dan is je beleefde zinnetje echt compleet.  

Soms blijven mensen aandringen, “toe, neem nog een beetje”, dan kun je nog aanvullen met een “Nee, ik hoef écht niet, dankje”. 

Als iemand wil weten waarom je niet meer neemt dan is het geheel aan jou wat voor uitleg je daar aan geeft. Ik hoef gewoon niet, ik heb even geen zin, het kan allemaal. Je bent niemand wat verplicht. Realiseer je wel dat hoe minder je er over kwijt wil en hoe harder iemand aan een antwoord trekt, hoe meer er aan de hand lijkt te zijn. Mensen gaan zelf invullen wat er is, bijvoorbeeld dat je boos bent of dat er iets ergs is waar je niet over wilt praten. Dat levert waarschijnlijk niet op waar je op uit bent, mensen kunnen er later zelfs nog op terug komen. Waarom je zo kortaf deed of waarom je nou toch geen stokbroodje nam. Neem het ze niet kwalijk, we zitten nu eenmaal zo in elkaar dat we graag het hoe en wat willen weten van situaties die anders gaan dan gewend.

#3 Complimenteus weigeren

“Het ziet er heerlijk uit, maar ik neem toch niet.”  

“Daar heb je vast veel werk van gehad! Helaas sla ik toch even af.”

Lief engeltje met gouden hart

Je laat je gastheer weten dat je zijn/haar inzet waardeert en dat is vaak al een pluspuntje. Je zou het zelf vast ook fijn vinden als iemand opmerkt dat het resultaat er mag wezen, ongeacht of iemand er dan iets van proeft. 

#4 Smoesjes

Kom je er echt niet uit, lukt het niet om nee te zeggen of lijken de mensen om je heen er echt niks van te begrijpen? Dan kun je altijd nog een goeie ouwe smoes inzetten. Buikpijn, niet zo lekker, pas ziek geweest, vol van een groot ontbijt, een uitgebreide lunch gehad, het niet lusten of een spontane allergie voor welk ingrediënt dan ook. 

Kerstman kijkt over de rand van zijn bril

Of mensen je geloven is de vraag, maar het geeft je wel een excuus om alles af te slaan wat jou te veel is. Wel een beetje jammer als je een volgende keer komt eten en al je zogenaamde allergieën zijn in acht genomen of je moet weer doen alsof je ziek bent. Het komt je band met de mensen in kwestie ongetwijfeld niet ten goede om te liegen. Misschien een goeie voor de kerst bij die achter-oud-tante die je één keer in de tien jaar ziet. 

#5 Geef een heads up 

Wanneer je ter plekke niemand op de tenen wilt trappen (en niet met smoesjes wilt gaan strooien) kun je ook van tevoren laten weten wat jouw voornemens zijn. Weet dat openheid en eerlijkheid gewaardeerd worden, het kweekt immers begrip bij de ander. Deze manier van nee zeggen is dan ook eigenlijk de beste van de vijf. 

Tafel gedekt voor kerstdiner met klein paars cadeautje op het bord

Leg uit dat je bezig bent met het opbouwen van een gezondere leefstijl en dat je de nodige kilo’s kwijt wilt raken. Benadruk dat het jouw gezondheid ten goede komt. Vertel ook dat de feestdagen voor jou niet makkelijk zijn met al dat lekkers, maar dat je ook in deze tijd beter op wilt letten wat en hoeveel je eet. 

Het kan meerdere kanten op. Je gastheer kan nul begrip tonen en wellicht moet je je dan achter de oren krabben of dit wel de plek is waar je kerst wilt vieren. 

Je gastheer kan het ook begrijpen en aangeven dat het prima is en dat jij vooral moet doen wat voor jou goed voelt. Jij kunt dan je eigen plan trekken, voornemens en afspraken maken met jezelf over de maaltijd en het zal je in ieder geval wat ‘nee-tjes’ schelen. 

Het kan ook dat je gastheer dit als een uitdaging ziet en graag gerechten op tafel wil zetten waar je gewoon naar hartelust van mee kan eten. Of dat hij/zij een balans wil aanbrengen in wat er op tafel komt te staan. Dit is natuurlijk fantastisch en het is aan jou om duidelijk aan te geven wat voor jou de juiste ingrediënten zijn. Laat het initiatief zoveel mogelijk bij de kok liggen, hij of zij kan zelf aan geven waar je bij kan helpen.

Bord met mandarijnen, groene blaadjes en kerstversiering

Wanneer je van tevoren wilt laten weten wat je voornemens zijn, doe dit dan ruimschoots van te voren. Zo kan iemand ook echt rekening met je houden. Het is jammer als er al veel inkopen zijn gedaan, waarvan wellicht enkele zeer prijzige. Deze tip is uiteraard ook goed inzetbaar als je bijvoorbeeld liever geen vlees of vis eet, een (echte) allergie hebt of iets absoluut niet lust. Ook bij uit eten gaan kan het nooit kwaad om even vooruit te bellen met eventuele dieet wensen, vooral als er al een menu is afgesproken.

Dus: kerstmuts op, foute trui aan en geniet van de feestdagen!

Volg en like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *